Euro Sim'Cup 2018 - EuSEM i Glasgow

Sim-cup- du? på en kongress? är det inte en läkarkongress, har de bassänger där?

Jo...

Vi tar det från början.

EUSEM 2018 i Glasgow för en vecka sedan. Jag fick till min glädje åka och anmälde mig till precourse och läste kongressprogram för att hitta "inte missa" föreläsare och föreläsningar. Jag såg fram emot dagar av förkovring och möte med kollegor.  Jag hade precis hunnit till packningsdilemmat- lilla eller lite större väskan? hur många ombyten? vad för skor? - när kollegan i Malmö mailar med uppmaningen "visst vill du vara med i Simcup- jag fixar ett lag".  Jag vägde snabbt hemskt & pinsamt mot kul & lärande och det senare vann- mitt svar blev "ok".

SimCup är en simuleringstävling, ta hand om en robotdocka och samla poäng för det du gör. Varje lag består av 4 personer och i inbjudan uppmuntras till tvärprofessionella team - men med en vecka innan tävling så hann vi inte skräddarsy lag, vi blev ett lag med 4 specialister. Tävlingen anordnas av ett glatt franskt gäng, man kan ana månader av förberedelse.

Under introduktionsträffen fick vi veta reglerna. Två lag arbetar parallellt på två stationer med samma fall. 10 min arbete sedan bryts fallet, därefter feedback. Dockorna skall ges "Points of Life" vilket kan vara både kontroller, information och läkemedel. Materialet som skulle användas fanns på plats och alla hade en timma på sig att titta igenom det under introduktionen. I efterhand insåg vi att vi trots att vi stressade runt bland väskorna skulle ha jobbat oss igenom rummet och utrustningen i dubbel fart.

Dagen för tävlingen var det svenska laget ”Team Fika” utklädda i svensk lagkostym och bänkade sig med sin hejarklack på första raden. På förmiddagen fick alla lag göra fall i sjukhusmiljö och på eftermiddagen fall i prehospital miljö. Vi hade olika skräckscenarior i tanke och när två andra lag fick prehospital förlossning så var det inte utan en diskret High-Five i team Fika- risken att vi skulle få det sjönk ju betydligt…

De franska scenarioledarna gav en mycket kort fallbeskrivning och räknade ner "five four three two one-go" och sedan flyttades en skärmvägg och scenariot var i gång. När poängen sent på eftermiddagen var räknade möttes team UK Manchester och team Italia i en final där de fick samarbeta i ett katastrofscenario (flygplanskrasch).  Två välslipade lag och en uppvisning i katastrofomhändertagande. Team Fika kände oss mycket nöjda med att få se på från första bänkraden.

Vi hade under de närmare 12 timmarna tävlingen pågick väldigt roligt. Vi var otroligt stressade under våra scenariofall och skrattade en massa däremellan.

Det var fantastiskt att se att trots skillnader i lagen så var stommen likadan. Alla lag gjorde ungefär samma sak, akutsjukvård är ett gemensamt språk.

Vi rekommenderar innerligt alla som vill prova att vara med i liknande tävlingar och hoppas att vi både får igång en SimCup Skåne och att övriga regioner gör likadant och kanske även möts nationellt.

Kongressen i övrigt var trevlig, bra socialt och många bra föreläsningar, kul att träffa akutläkarkollegor från hela Sverige. Skottland bjöd på duggregn, whiskey, skotsk dans och säckpipa. Allt vad vi hade förväntat oss.   

I daglig drift är det inte alltid lätt att kunna komma iväg på kongress, men en del får åka och för er som får så vill jag verkligen uppmana till att ta chansen- "5-4-3-2-1- go!" 

Emelie Lincoln, akutläkare Lund, 
del av Team Fika tillsammans med Philipp Martin akutläkare Malmö, Caroline Hård af Segerstad akutläkare Ystad och Catarina Ellehuus-Hilmersson akutläkare Ystad

https://www.youtube.com/watch?v=b-qdncoGYOs&feature=share

Kommentarer