Specialisttentamina i Kiruna

Vi kliver av planet i -17 graders kyla, det är snö överallt. Jag och Philipp Martin, båda från SUS, är här i egenskap av certifierade examinatorer för specialisttentamen i Akutsjukvård. Fem modiga ST-läkare i Kiruna har anmält sig till deltentamen I, II och III. Några har redan examinerats tidigare, både i Kiruna och på pre-course till SWEETs17. När vi kommer till sjukhuset på söndagen förberedde vi inför deltentamina och bekantade oss med lokalerna. SWESEM har en checklista med vad som behövs för att köra de olika deltentamina och vi bockade av en punkt i taget. Senare på kvällen, mitt under genomgången öppnas dörren av några av ST-läkarna som har kommit till jobbet för att plugga tillsammans till morgondagens examinationer. Vi hinner att prata lite och lägga upp programmet inför morgondagen. ST-läkarna stannar och pluggar vidare medan vi pulsar hem till hotellet i snön.

På examinationsdagarna hinner vi att tentera fem personer i sammanlagt 27 moment. Stämningen är god, det är högt i tak och ST-läkarna är påfallande pålästa och välbekanta med SWESEMs checklistor. Till en följd av det ligger resultatet på en otroligt hög nivå. Det är fint att se hur programmet i Kiruna håller hög standard och vilken sammanhållning det är mellan ST-läkarna. En av ST-läkarna kom på morgonen till sjukhuset utan att ha gått på toaletten, för att en annan av ST-läkarna skulle kunna öva ultraljud inför deltentamina II. (Det är ju lättare att ultraljuda när någon har en fylld blåsa.) 

Vi lämnar Kirunas ST-läkare med en hel hög av välförtjänade intyg och är helt säkra på att hit kommer vi att åka igen!

Specialisttentamina i Akutsjukvård består av sex deltentamina inriktade på olika ämnen. Specialisttentamina-examinationer hålls av de certifierade examinatorerna vid olika orter under året samt vid pre-course till SWEETs. Examinationstillfällena annonseras på SWESEMs hemsida. Flera program som utbildar akutläkare har som krav att ST-läkarna bedöms i formell kompetens genom specialisttentamen. För att gå upp i specialisttentamen i Akutsjukvård måste man vara legitimerad läkare och medlem i SWESEM. Att gå upp i specialisttentamen kostar 5000 kr, och då får läkaren möjlighet att ta alla moment i specialisttentamen under en femårsperiod.

Nästa möjlighet att ta specialisttentamen kommer att bli på pre-course till SWEETs den 6 mars!

Nicolina Carlsson 

Bitr. Överläkare Akutsjukvård

Skånes Universitetssjukhus LundKommentarer