Akutläkare i Sverige – Ystad

Halleow från Ystad! Kom, vi tar en promenad genom vår akutmottagning, så du kan lära känna oss:

Så här långt söderut i Sverige får vi förstås lägga en del tid på sydliga aktiviteter som att plocka kokosnötter och smörja in oss i SPF 50+, men som tur är har vi ändå tid över för att bedriva akutsjukvård. Och det gör vi på en mysig och kompakt akutmottagning med innovativa och smarta förvaringslösningar.

Vi tar emot ca 31000 patienter per år. Det är ca 80-100 om dagen, utom på sommaren. På sommaren har vi nämligen våra kära turister som badar i farliga strömmar, äter för mycket Wallanderbakelser, blir renoveringssugna och slår lös på sina sommarboende med farliga verktyg eller halkar på nyoljade teakdäcket med pannan före i storsegelsvinschen. Så då har vi upp till 130 besök vissa dagar och många utmärkta tillfällen att öva sin tyska, engelska eller stockholmska. Vårt helårsklientel bjuder däremot på ett urval av härliga skånska dialekter samt polska (från färjan), vilka inte bör förväxlas.

Akutmottagningen är dygnsöppen och bemannas 8-21 vardagar och 8-14 helger med specialist- och underläkare från akutkliniken. Vi är (inklusive chefen) 4 specialister i akutsjukvård, 1 i internmedicin, 1 i allmänmedicin samt 1 narkosläkare. Sjukhuset har även IVA, planerad och akut kirurgi och akuten bemannas övrig tid med ST-läkare från medicin- och kirurgkliniken. Vi på akutkliniken rondar även akutvårdsavdelningen AVA.

Vi får samma sorts patienter som alla andra akutmottagningar, inkl. barn i alla åldrar med kirurgisk frågeställning. STEMI som upptäcks preshospitalt går direkt till SUS och röda trauman dirigeras till antingen Kristianstad eller SUS, med mindre de är för instabila, i vilket fall de kommer till oss först om vi är närmast.

Akutmottagningen (sjukhusets hjärta, eller hur? ELLER hur skulle det vara om vi började kalla det sjukhusets HJÄRNA? Det borde inte provocera någon, tror jag) är som sagt liten till ytan: bakom buren med sekreterare som registrerar patienterna i väntrummet finns två triageplatser, där vi specialister arbetar med undersköterska och gör primär bedömning: ger patienten prioritet eller goda råd om egenvård (hej nackspärr!) och startar nödvändiga behandlingar eller utredningar. Hit kommer vår drift-sjuksköterska och triagerar när vi går iväg för att handleda akutens underläkare eller stå bakom dem på larmen.

Gå nu fem steg från triageområdet och du är på akutens viktigaste och mest efterfrågade plats: patienttoaletten. Vänd på dig 180 grader: där har du kirurgdisken, medicindisken (ja, jag VET: specialitetsinddelad fortfarande...men snart snart kanske vi kan ta bort dem) och här är också platsen för driftssjuksköterskan och en bokhylla med ett 50 tal pärmar varav vi använder en dagligen (resten är till att bläddra febrilt i om man får en kem-olycka eller ska utlösa katastrofplanen. Eller sopsortera en blöja.) Gå fyra steg till framåt, så är du på personaltoaletten. "Vad gör jag här?" tänker du om du varken är kissenödig eller behöver gråta och backar ett steg; då är du i korridoren med två akutrum och 11 behandlingsrum varav ett gipsrum. (Där man gipsar alltså. Alla rum kan ha väggar av gips, vi kallar dom inte gipsrum för det. Däremot är ett annat av rummen ett isoleringsrum. Det kallas så för att det har tre dörrar istället för en och för att man bakom tre dörrar, en himmelsblå skyddsrock och ett felvänt munskydd kan känna sig väldig isolerad från omvärlden.) Stå nu kvar och räck ut handen snett åt höger: då är det sannolikt att du fångar en av våra 5 ST- eller 7 underläkare som springer in och ut från sin platsmässigt något kondenserade läkarexpedition. Går du in dit känner du att luften närmast vibrerar av alla surrande tankar om kluriga diagnoser som åratal av skolgång och googlesökningar på "blue toe syndrome" har satt igång. Den energin skulle kunna driva ett kraftverk! Eller en region Skåne poolbil. Vi tittar på de alternativen iaf.

Ta steget ut i korridoren igen, följ den runt medicindisken åt vänster till rum 2. Samma gula nummerskylt på dörren som till alla de andra behandlingsrummen, men öppna dörren och -surprise! Här var det fika! Life is verkligen a box of chocolates. Är det soligt går du bara rakt igenom fikarummet och sätter dig i den grönskande innergården. Om du har rast alltså. Annars får du varsågod att palla dig ut och ta nästa patient först. Du ser den: Där, i patientliggaren: en prio 2, uppkopplad, sökorsak: dyspné. Titta på monitorn: puls 128, blodtryck 98/60, saturation 86%. Du känner det: det här är bättre än fikarast. Världens bästa jobb kallar.

Catarina Ellehuus Hilmersson

Överläkare

Akutmottagningen Ystad

Kommentarer